Autohuoltaja.fi blogi: Auton päästöistä voi ja kannattaa huolehtia

Auton päästöistä voi ja kannattaa huolehtia


04.11.2015


Ihmiset ovat olleet auton keksimisestä lähtien kiinnostuneita autoilun vaikutuksesta ympäristöön ja luontoon. 1950- ja 60-luku toivat mukanaan ensimmäiset tieteelliset tutkimukset ja säädökset autojen päästöistä ja ajoivat autoinsinöörit työpöytiensä ääreen kehittämään uusia ratkaisuja päästöjen vähentämiseen. Tämä kehitystyö jatkuu edelleen.

Nykyisin monet autoinsinöörit työskentelevät vaihtoehtoisten energianlähteiden, kuten sähkön ja polttoainekennojen parissa. Suurin osa auton päästöihin vaikuttavista innovaatioista tähtää kuitenkin perinteisten polttomoottoreiden päästöjen vähentämiseen. Siinä missä aiemmin päästöjä säädeltiin mekaanisilla laitteilla kuten katalysaattoreilla, valtaosa nykyaikaisten autojen päästöjen hallinnasta tapahtuu tietotekniikan avulla. Auton moottorinohjausjärjestelmä hallinnoi eri tunnistimista tulevaa dataa ja säätelee mm. sylintereihin syötettävän polttoaineen määrää saadakseen aikaan mahdollisimman puhtaan palamisen ja vähentäen haitallisia päästöjä. Auto siis reagoi sekä ympäristön että eri osien tuottamaan dataan ja pyrkii sopeutumaan mahdollisimman hyvin.

Vaikka teknologia on tehnyt autoilusta puhtaampaa, autoilu tuottaa edelleen polttoaineen palamisesta johtuvia päästöjä, kuten hiilidioksidia, hiilimonoksidia ja typen oksideja. Osa edellä mainituista päästöistä vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen, osa puolestaan ilman laatuun. Päästöongelmia ei siis ole ratkaistu kokonaan, ja päästöt puhuttavat niin autoilijoita, suurkaupunkien asukkaita kuin viranomaisiakin.

Saksalainen autonvalmistaja Volkswagen joutui taannoin mittaviin ongelmiin yritettyään huijata tyyppihyväksyntää varten tehtävissä päästömittauksissa käyttäen ohjelmistoja jotka tunnistavat auton olevan päästömittauksessa. Volkswagen-konsernin antamien tietojen mukaan ongelma koskee myös kymmeniä tuhansia VW-konsernin maahantuomia dieselmoottorillisia autoja Suomessa. Päästöt ovat siis merkittävä ongelma niin autoilijoille kuin autonvalmistajillekin.

Miksi ja miten huolehtia auton päästöistä?


Juuri sinun autosi päästöistä huolehtiminen on sekä tarpeellista että kannattavaa. Suomessa auton päästöt mitataan vuosittain katsastuksessa ja jos päästöt ylittävät määrätyt arvot, katsastus hylätään. Auton ajokuntoisuus siis määräytyy osittain päästöjen perusteella. Liian korkeat päästöt kielivät myös suuremmasta ongelmasta auton toiminnassa, sillä useimmat autot museoautoja lukuun ottamatta tulivat tehtaalta päästönormien mukaisina. Liikaa päästöjä tuottava auto todennäköisesti kärsii suorituskyvyssä ja kuluttaa enemmän polttoainetta, tehden autoilusta kalliimpaa ja vähemmän nautinnollista.

Ensimmäinen ja tärkein askel auton päästöjen kurissa pitämiseksi on säännöllinen huoltaminen. Toimiakseen oikein auton moottori vaatii säännöllistä huoltoa ja kuluvien osien vaihtamista, ja joissain tapauksissa liialliset päästöt voivat kieliä myös hajoamisen partaalla olevasta tai väärin toimivasta osasta. Säännöllinen huoltaminen auttaa pitämään moottorin mahdollisimman puhtaana ja oikein toimivana. Useimmat autohuoltamot tarjoavat huoltojen lisäksi päästömittausta, joka auttaa säästämään selvää rahaa katsastuskonttorin mittaus- ja jälkitarkastusmaksuissa.

Hyvin huolletulla autolla kulkeminen on varmempaa, mukavampaa ja puhtaampaa. Huoltamisen ei kuitenkaan tarvitse olla kallista. Jos katsastus on lähellä tai päästöt muuten huolettavat, Autohuoltaja.fi voi auttaa juuri sinua säästämään jopa satoja euroja auton huollossa. Tarjouspyynnön jättäminen käy parissa minuutissa, ja välittämämme tarjoukset tulevat laadukkailta huoltoliikkeiltä juuri sinun alueellasi!


Voit auttaa Autohuoltajaa laajentumaan alueellesi ilmiantamalla paikallisen laadukkaan huoltoliikkeen meille!

Ilmianna huoltoliike