Autohuoltaja.fi blogi: Yhdeksän kannattavaa syytä huollattaa auto säännöllisesti

Yhdeksän kannattavaa syytä huollattaa auto säännöllisesti


16.12.2015

Monelle autoilijalle auton huollattaminen on auton omistamiseen liittyvä harmillinen sivuseikka, joka tulee helposti laiminlyötyä vaivan tai kustannuksen takia. Jos auto läpäisee katsastuksen, starttaa kylmänä talviaamuna ja vaikuttaa luotettavalta, kaikki lienee kunnossa, eikö? Ei välttämättä. Listasimme alle yhdeksän hyvää syytä huollattaa auto säännöllisesti osaavassa ja luotettavassa huoltoliikkeessä.    

1. Täytetty huoltokirja vaikuttaa auton arvoon ja myytävyyteen

Kun tulee aika vaihtaa autoa, huoltokirja on yksi auton arvoon eniten vaikuttavista tekijöistä. Ostaja mitä todennäköisimmin arvioi auton omistajan huolellisuutta huoltokirjan perusteella. Huoltokirjasta uupuvat leimat ovat helppo tapa olettaa, ettei autosta ole pidetty hyvää huolta. Puuttuvat leimat tarjoavat ostajalle hyvän työkalun tinkimiseen, ja saat autostasi todennäköisesti vähemmän rahaa. Lisäksi, jos omistat auton, joita on myynnissä kymmeniä tai satoja, internet-aikakaudella on helppo etsiä toinen auto, joka omaa täyden huoltokirjan.

2. Huollattamatta jättäminen saattaa viedä takuun

Monet autonvalmistajat tarjoavat autoilleen takuun, joka kestää vuosia ja jopa sata tuhatta kilometriä. Useimpien autojen takuun voimassaolon ehtona on huolto-ohjelman tarkka noudattaminen. EU:n komission päätöksen mukaisesti saat huollattaa autosi missä tahansa, olipa kyseessä merkkihuolto tai ei. Huolto-ohjelmaa on kuitenkin noudatettava, ja etenkin jos ajat uudemmalla autolla, voimassaoleva takuu nostaa auton arvoa huomattavasti.    

3. Huollot vaikuttavat turvallisuuteen

Useimmat auton turvallisuuteen vaikuttavat ongelmat eivät aiheuta päänvaivaa esimerkiksi ontuvien starttien tai sähkövikojen muodossa. Tämän sijaan ongelmat jarruissa tai jousituksessa nostavat rumaa päätään äkkijarrutuksissa, liukkaissa mutkissa tai muissa vaaratilanteissa, juuri silloin kun niiden tehokas toiminta on kirjaimellisesti elintärkeää. Säännölliset huollot varmistavat, että auto suoriutuu mahdollisista vaaratilanteista juuri niin kuin on tarkoitettu.    

4. Huolto pidentää auton elinikää

 Autot ovat yllättävän kestäviä laitteita. Uudemmissa autoissa huolto-ohjelman laiminlyönti ei välttämättä aiheuta minkäänlaisia päälle päin näkyviä ongelmia. Pitkällä tähtäimellä huollattamatta jättäminen kuitenkin aiheuttaa vaarallisia ja kalliita ongelmia, kuten jakohihnan katkeamisen tai vaikeasti ja kalliisti korjattavia ruostevaurioita.

5. Kaikki viat eivät näy päälle päin

 Yskivä moottori tai ontuva käynnistyminen on helppoa huomata päivittäisessä ajossa. Loppuun kuluneita jarrupaloja, viimeisillään olevia pyöränlaakereita tai hajoamassa olevia iskunvaimentimia ei kuitenkaan välttämättä huomaa ennen kuin ne hajoavat lopullisesti ja saattavat aiheuttaa vaaratilanteiden lisäksi merkittävää vahinkoa auton muille osille. Huollossa kuluvat osat tarkistetaan ja korvataan uusilla tarpeen mukaan, näin pidentäen auton elinikää, turvallisuutta ja käytettävyyttä.

6. Huolto tarjoaa mielenrauhaa

Suomen teillä liikkuvat autot aivan uusimpia lukuunottamatta on katsastettava vuosittain. Katsastus tarjoaa hyvän yleiskatsauksen auton kuntoon, muttei korjaa huomattuja ongelmia. Lisäksi katsastus voidaan hylätä vakavien vikojen seurauksena. Säännölliset ja ammattilaisen tekemät huollot varmistavat, että auto pysyy ajokuntoisena, luotettavana ja katsastuskelpoisena vuoden ympäri.

7. Vain osan huolloista voi tehdä itse

Osan auton huolloista voi halutessaan tehdä itse. Näitä ovat esimerkiksi öljynvaihdot. Vanhempien autojen osalta monimutkaisempiakin huoltotöitä voi yrittää, mutta monet nykyautot hyödyntävät teknologiaa, jonka käyttö vaatii ammattilaisen työkaluja ja ohjelmistoja. Tee-se-itse-huolto ei siis välttämättä selvitä kaikkia ongelmia, ja saattaa jättää ikäviä varoitusvaloja, vikakoodeja tai huomautuksia ajotietokoneeseen.

8. Huollossa selviää mitä tehdä seuraavaksi

Useimmat huoltoliikkeet käyvät määräaikaishuollon aikana läpi kymmeniä tai satoja huoltokohteita ja arvioivat niiden kunnon. Vakavimmat ongelmat korjataan saman tien, mutta lisäksi autossa voi olla piileviä tai lähiaikoina ongelmia tuottavia kohteita. Ammattilaisen tekemä huolto selvittää tulevat huoltokohteet ja auttaa arvioimaan tulevia huoltokustannuksia.

9. Huollattaminen säästää selvää rahaa pitkällä tähtäimellä

Autoilu, auton huollot mukaan lukien, valitettavasti maksaa rahaa. Houkutteleva ajatus onkin säästää auton huollossa ja käyttää rahat muuhun. Tämä on kuitenkin lumetta. Huoltamaton auto kuluttaa enemmän polttoainetta, saattaa kuluttaa renkaat loppuun nopeammin ja ongelmien korjaaminen myöhemmin maksaa huomattavasti enemmän. Esimerkiksi jakohihnan vaihto maksaa useimmiten satoja euroja, mutta katkenneesta jakohihnasta aiheutuvat moottorivauriot helposti tuhansia. Huollattamatta jättämällä ei siis voi säästää. On kuitenkin olemassa parempi tapa säästää huolloissa. Jos huoltaminen on unohtunut tai valo vilkkuu, Autohuoltaja.fi voi auttaa juuri sinua säästämään jopa satoja euroja seuraavassa autohuollossa. Tarjouspyynnön jättäminen käy parissa minuutissa, ja välittämämme tarjoukset tulevat laadukkailta huoltoliikkeiltä juuri sinun alueellasi!


Voit auttaa Autohuoltajaa laajentumaan alueellesi ilmiantamalla paikallisen laadukkaan huoltoliikkeen meille!

Ilmianna huoltoliike